ΚΑΛΕΣΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 




Δυναμώνουμε την οργάνωση και τους αγώνες μας

Ενισχύουμε ακόμα πιο αποφασιστικά τη


ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

 

Στις εκλογές της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής στις 24 Μάη για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Αντιπροσώπων για το συνέδριο της Ομοσπονδίας μας (ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ), είναι ώρα αλλαγής συσχετισμού σε μία κρίσιμη περίοδο για τους εργαζόμενους και όλο το λαό.

Σήμερα είναι ακόμη πιο φανερές οι συνέπειες μιας πολιτικής που έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι και ο λαός να χτυπιούνται από την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς, την ενεργειακή φτώχεια, την εντατικοποίηση της εργασίας, την απαξίωση των δημοσίων τεχνικών υπηρεσιών. Οι εκλογές γίνονται σε μια περίοδο που απαιτεί τα Σωματεία, οι Ομοσπονδίες, το εργατικό κίνημα συνολικά να πρωτοστατήσουν στη συσπείρωση και κινητοποίηση για να μην πληρώσει ο λαός τον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν, τους πανάκριβους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς.

Ο αγώνας συνεχίζεται, στο δρόμο, στην πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Σε πόλεμο και σε «ειρήνη», σε κρίση και σε ανάπτυξη, σταθερά έχουμε απέναντί μας την πολιτική κυβερνήσεων - κεφαλαίου, ΕΕ και ΝΑΤΟ που έχει στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων απ’ τη δική μας εκμετάλλευση. Την κρατική στήριξη των επενδύσεων με κρατικό χρήμα απ’ τα ματωμένα πλεονάσματα της φοροληστείας και της περικοπής κοινωνικών δαπανών.

Είναι η κοινή πολιτική που η εκάστοτε κυβέρνηση ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ –ΠΑΣΟΚ(ΚΙΝΑΛ) υλοποιεί ευλαβικά, παρά τις όποιες «κορώνες» όσο καιρό είναι στην αντιπολίτευση. Οι εργαζόμενοι μηχανικοί στο δημόσιο δεν είδαμε καμία αποκατάσταση στις μισθολογικές, συνταξιοδοτικές μας απώλειες παρά τις υποσχέσεις για «ανάπτυξη για όλους», αλλά την ολοένα και μεγαλύτερη  συρρίκνωση των εισοδημάτων μας.

Αυτό που βιώνουμε καθημερινά είναι η εντατικοποίηση λόγω της απαξίωσης  και της απογύμνωσης από προσωπικό  και υλικοτεχνική υποδομή στο σύνολο των υπηρεσιών.

Η πραγματικότητα που διαμορφώνει η πολιτική του «ψηφιακού» κράτους, είτε στη μορφή της «Ελλάδας 2.0» της ΝΔ είτε στην εκδοχή «Ελλάδα+» του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων υπηρεσιών στους ιδιώτες και την ιδιωτικοποίηση με έμμεσο τρόπο. Οι δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες εξαφανίζονται και το αντικείμενό τους παραδίδεται βορά στη δράση των επιχειρηματικών ομίλων. Το προσωπικό όλων των υπηρεσιών μειώνεται συνεχώς λόγω της μη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για πάνω από μία δεκαετία, τις συνταξιοδοτήσεις, την κινητικότητα, τις μετακινήσεις. Οι όποιες εξαγγελίες για προσλήψεις δεν αρκούν για να καλύψουν τα τεράστια κενά.

Την ίδια ώρα που μετατρεπόμαστε σε «τεχνικό» τμήμα κρατικής υποστήριξης των επενδύσεων, με την εφαρμογή της νομοθεσίας που ισοπεδώνει το δομημένο και αδόμητο περιβάλλον για χάρη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, καθημερινά αναδεικνύεται η πιεστική ανάγκη για υπηρεσίες που να λειτουργούν για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, για τη δημιουργία σύγχρονων έργων υποδομής, έργων αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής θωράκισης.

Συνολικά τα αστικά κόμματα, η ΝΔ σήμερα απ’ το χιονιά και την πυρκαγιά μέχρι την πανδημία, ο ΣΥΡΙΖΑ χτες, απ’ τη Μάνδρα μέχρι το Μάτι, προτάσσουν ως αιτία τη λεγόμενη «κλιματική αλλαγή», τα φυσικά φαινόμενα και την ατομική ευθύνη. Σε εμάς οφείλεται και η μετάδοση του κορωνοϊού, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, αλλά και ο αποκλεισμός χιλιάδων στην Αττική οδό από τα χιόνια... Η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται σε ντόπιους και ξένους ομίλους, οι δημόσιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί ιδιωτικοποιήθηκαν και το αντικείμενο των μηχανικών στο δημόσιο μετατράπηκε σε «διεκπεραίωση επενδυτικών σχεδίων» του ενός ή του άλλου μεγαλοεπενδυτή «αρπακτικού».

Εδώ και πολλά χρόνια βιώνουμε τις αντιλαϊκές συνέπειες:

-          πλήρης παράδοση των κερδοφόρων δραστηριοτήτων στους επιχειρηματικούς ομίλους,

-          μέτρα για «να γίνει καλύτερη και παραγωγικότερη η δουλειά του δημοσίου υπαλλήλου» (στοχοθεσία, αξιολόγηση, και ανταμοιβή για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης)

-          μέτρα για ένα Δημόσιο «σύγχρονο, παραγωγικό και αποτελεσματικό», για ένα «κράτος επιτελικό» του  «ψηφιακού» μετασχηματισμού.

Όλες οι αντιλαϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις αποτελούν επεισόδια με συνέχεια στο σήριαλ  που υλοποιούν διαδοχικά οι κυβερνήσεις.

-          Τροποποιήσεις του ΝΟΚ και του Ν.4495/2017 με την κατάργηση και των υποτυπωδών ελέγχων που είχαν παραμείνει για τη διευκόλυνση της έκδοσης αδειών έργων που αφορούν «στρατηγικές» επενδύσεις.

-          Συνεχείς παρατάσεις της διοικητικής υποστήριξης των υποστελεχωμένων ΥΔΟΜ με στόχο την αποδυνάμωσή τους, την εξαφάνισή τους και τελικώς την παράδοσή στους αναπτυξιακούς οργανισμούς.

-          Επίβλεψη μελετών από ιδιώτες Ελεγκτές Μηχανικούς (Υπουργικές Αποφάσεις για τους Ιδιωτικούς Φορείς Επίβλεψης στις Μελέτες).

-          Ν. 4782/2021 τροποποίηση του Ν. 4412/2016 για τον εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση και την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των Δημοσίων Συμβάσεων.

-          Νομοθεσία για αναπτυξιακούς οργανισμούς και εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους ιδιώτες.

-          Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας.

-          Ο νόμος – έκτρωμα 4808/21 (Χατζηδάκη) που αξιοποιεί όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο των  προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ και το προχωράει πολλά βήματα μπροστά.

-          Νομοθεσία για την εφαρμογή της τηλεργασίας στο δημόσιο.

-          Ασφαλιστικό με την ανταποδοτικότητα να μειώνει συντάξεις που η απονομή τους ξεπερνά τα 5 χρόνια και των παροχών.

Η επίθεση σε βάρος μας δεν πρόκειται να σταματήσει, αν δεν τη σταματήσουμε εμείς, αν δεν οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας. Αν δεν υπήρχαν οι αγώνες των εργαζομένων, όλη την προηγούμενη 15ετία της κρίσης, των Μνημονίων και της πανδημίας, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα σήμερα.

Στη σημερινή εποχή των μεγάλων τεχνολογικών επιτευγμάτων, που υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να ζήσουμε όπως μας αξίζει, δεν μπορούμε να ανεχτούμε μια ζωή με ενεργειακή φτώχεια, με κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης, χωρίς εργασιακά – κοινωνικά δικαιώματα, δε μπορούμε να δεχτούμε τη διεύρυνση των ταξικών φραγμών. Δε μπορούμε να δεχτούμε η υγεία να είναι εμπόρευμα και η ανθρώπινη ζωή κόστος. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε το καλοκαίρι να καιγόμαστε από τις φωτιές, τον χειμώνα να πνιγόμαστε από τις βροχές και να αποκλειόμαστε από τα χιόνια.

Παλεύουμε ενάντια στην πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και των προηγούμενων, που έχει μετατρέψει τη χώρα σε πολεμικό προγεφύρωμα των ΗΠΑ & ΝΑΤΟ. Μια χώρα θύτη άλλων λαών και θύμα – στόχο ως αντίποινα για τη συμμετοχή της στον πόλεμο με τις βάσεις των ΗΠΑ, την παραχώρηση υποδομών, για την προώθηση στρατευμάτων και εξοπλισμών στα σύνορα της Ρωσίας.

Η όξυνση του οικονομικού και ενεργειακού πολέμου, των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ΗΠΑ/ΝΑΤΟ/ΕΕ έναντι Κίνας & Ρωσίας, για τον έλεγχο αγορών, σφαιρών επιρροής, πλουτοπαραγωγικών πηγών, δρόμων μεταφοράς, έχουν ξεκινήσει πολύ πριν την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας που σήμανε την τυπική έναρξη του πολέμου ΝΑΤΟ – Ρωσίας που προετοιμαζόταν καιρό και εξελίσσεται στο έδαφος της Ουκρανίας.

Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να στοιχηθούμε πίσω από κανένα ληστή, για τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των ομίλων της ενέργειας, των βιομηχάνων και τραπεζιτών, πίσω από καμία δύναμη που δολοφονεί και ξεζουμίζει την εργατική τάξη, στραγγαλίζει δικαιώματα. Καμία εμπλοκή και συμμετοχή της Ελλάδας στους δολοφονικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ που συμφωνούν και προώθησαν τη μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε μια ΝΑΤΟϊκή Βάση με την Ελληνοαμερικανική συμφωνία επέκτασης των βάσεων. Είναι αυτοί που για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου ευθυγραμμίζουν τη χώρα με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, αυτοί που χειροκροτούν τους ναζί του τάγματος Αζόφ ως «μαχητές της ελευθερίας». Αντίστοιχα επικίνδυνος είναι ο ανταγωνισμός της τουρκικής και της ελληνικής άρχουσας τάξης, που απειλεί την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

 

Συνένοχες οι παρατάξεις της πλειοψηφίας που είχαν την ευθύνη της Διοίκησης

Απέναντι σε όλα αυτά, όλες οι άλλες παρατάξεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΔΥΔΑΣ (Αριστερή Αγωνιστική Συσπείρωση, Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών - ΔΚΜ, Ενωτική Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση – ΕΔΑΚ και Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία) αρκέστηκαν και σε αυτή τη θητεία στη μετατροπή του ΔΣ σε «βιομηχανία» έκδοσης ανακοινώσεων «ενάντια» στις αναδιαρθρώσεις. Ωστόσο στην πράξη, με τη στάση και την τοποθέτησή τους βάζουν πλάτη υποστηρίζοντας ότι υπάρχει και «θετική πλευρά» όλων αυτών των αλλαγών, που εάν βάλουμε πλάτη και ενισχύσουμε μπορούμε να βγούμε «κερδισμένοι» ως εργαζόμενοι. Στηρίζουν τη στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται πίσω από τις εφαρμοζόμενες αναδιαρθρώσεις στο δημόσιο.

Απέφυγαν τη μαζική ζωντανή λειτουργία της Ένωσης γιατί στην πράξη δεν πιστεύουν στη δύναμη των αγώνων μας. Προχώρησαν αποκλειστικά με αποφάσεις ΔΣ και χωρίς ΓΣ, σε προκηρύξεις απεργίας – ουσιαστικά αποχής από διάφορα καθήκοντα προκειμένου να δηλωθεί η «αντίδρασή» μας στις διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις. Μια μορφή που ανάγουν σε «ύψιστη» μορφή αγώνα και πίεσης, παρόλο που η πράξη έχει αποδείξει την αναποτελεσματικότητά της. Προχωρούν σε δικαστικές προσφυγές κατά αναπτυξιακών οργανισμών (προκειμένου να φρενάρουν τις ιδιωτικοποιήσεις) την ώρα που όλα πλέον έχουν παραδοθεί στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ταυτόχρονα, δηλώνουν ανοιχτά ότι αποφεύγουν να έρθουν σε ανοιχτή σύγκρουση με την κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσουν να μας δοθούν τα «δωράκια», τα οποία διεκδικούν και τάζουν (αποθεματικό, πόρος). Κανένα τέτοιο δωράκι όμως δεν αναπληρώνει στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες που έχουμε υποστεί όλη την προηγούμενη δεκαετία απ’ τις περικοπές στους μισθούς και τη σημερινή ακρίβεια του 10%.

Αυτή είναι η κοινή αντίληψη για το εργατικό κίνημα που επέτρεψε τα τελευταία χρόνια στην ΕΜΔΥΔΑΣ να «συγκυβερνούν» οι «αριστεροί» της Συσπείρωσης που κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση της «Δεξιάς» με τους «δεξιούς» της ΔΚΜ, διαφημίζοντας τα κέρδη της «διαβούλευσης» με τον εκάστοτε υπουργό.

Είναι ώρα να πούμε «ως εδώ» στους εργολάβους λύσεων που ουσιαστικά υπονομεύουν τον λαϊκό αγώνα για να ανοίξουν το δρόμο για τους επόμενους νέους κυβερνητικούς μεσσίες που δήθεν θα «προστατεύσουν» τη ζωή και τα δικαιώματά μας. Γυρίζουμε την πλάτη στην ολέθρια για το κίνημα κατεύθυνση του «αντιδεξιού – αντικυβερνητικού» μετώπου που με κορόνες ενάντια στη σημερινή κυβέρνηση συσκοτίζει το κεφάλαιο, τον πραγματικό μας αντίπαλο, φωτογραφίζει τη «λύση» στην ανατροπή της «δεξιάς» κυβέρνησης. Οδηγεί σε αποκλιμάκωση και αναμονή της «λύσης απ’ τα πάνω» με μια ψήφο στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Αφήνει ορθάνοιχτο το δρόμο για να συνεχίζεται η αντεργατική επίθεση απ’ την επόμενη κυβέρνηση των ομίλων, είτε αυτή είναι κεντροαριστερή των ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, είτε της ΝΔ, είτε «πολυκομματική με τεχνοκράτες».

Δώσε δύναμη στη δύναμη σου!

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Δεν αποδεχόμαστε καμία θυσία για τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου. Απέναντι στο μέγεθος της επίθεσης, τις αυταπάτες για λύση χωρίς σύγκρουση, μόνη διέξοδος ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας. Δημιουργούμε εστίες αντίστασης σε κάθε εργασιακό χώρο και γειτονιά.

Σε καλούμε να στηρίξεις αποφασιστικά το ψηφοδέλτιο της “ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ” που όλο το προηγούμενο διάστημα σε συμπόρευση με τα ταξικά σωματεία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πρωτοστάτησαν για να παρεμποδίσουν τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, να οργανωθεί η αντίσταση, οι αγώνες, η λαϊκή αντεπίθεση, για να μη γίνουμε θυσία στην ανάπτυξή τους, την πολιτική της Ε.Ε και των κυβερνήσεων που τη στηρίζουν.

Με την ψήφο σου στη “ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ” ενίσχυσε όσους στάθηκαν εμπόδιο, σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών, στην ίδρυση και λειτουργία των Αναπτυξιακών Οργανισμών, στην αντιδραστική «Αξιολόγηση» δομών και προσωπικού. Αυτούς που μπήκαν μπροστά για την προστασία της υγείας των συναδέλφων στους χώρους δουλειάς και συνολικά του λαού από την πανδημία, απαίτησαν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην πρώτη γραμμή της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Έδωσαν και δίνουν αταλάντευτα τη μάχη για την υπεράσπιση των εργασιακών και μισθολογικών μας δικαιωμάτων, σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που τη στηρίζουν. Άνοιξαν δρόμους στην πάλη του κινήματος για αλλαγή των συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα, βαδίζοντας μαζί με τις ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Με την ψήφο σου καταδίκασε τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, τη λογική του κοινωνικού εταιρισμού των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που αφοπλίζουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Καταδίκασε αυτές τις δυνάμεις που πιστές στο δρόμο της στήριξης των αφεντικών συστρατεύονται με ΝΑΤΟ και Ε.Ε., μας καλούν να στηρίξουμε το «δικό μας» ιμπεριαλιστή – ληστή, καλούν τους εργαζόμενους σε θυσίες για στήριξη της οικονομίας μπροστά στον πόλεμο, να εγκαταλείψουμε ότι καταφέραμε να κρατήσουμε ως δικαιώματα μέχρι σήμερα, να θυσιάσουμε τα πάντα για την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Να μη σκύψουμε το κεφάλι! Υπάρχει ελπίδα! Είναι η πρωτοπόρα δράση των εργαζομένων μέσα από τα συνδικάτα τους, ο κοινός μαζικός και συντονισμένος αγώνας όλων των εργαζομένων σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Καλούμε κάθε συνάδελφο που αγωνιά για το μέλλον του και το μέλλον των παιδιών του, ακόμα και αν δεν  συμφωνεί με το σύνολο των πολιτικών εκτιμήσεων μας, να συμπορευτεί με τις ταξικές δυνάμεις, στην ΕΜΔΥΔΑΣ, να κινηθεί στο δρόμο μαζί με τον ταξικό πόλο του κινήματος, να δώσει ώθηση στον ταξικό αγώνα συμβάλλοντας στην αλλαγή συσχετισμού στο κίνημα.

Δυναμώνουμε τον αγώνα και παλεύουμε για:

  • Μόνιμη και Σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους.
  • Μαζικές προσλήψεις Μόνιμου Προσωπικού όλων ειδικοτήτων στο σύνολο των υπηρεσιών.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών - φορομπηχτικών νόμων.
  • Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κάτω τα ξερά σας από τη ζωή και τη δράση των Σωματείων και την απεργία. Να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη!
  • Καμιά ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και εκχώρηση αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα, κανένας αναπτυξιακός οργανισμός!
  • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Αναπλήρωση όλων των απωλειών στο εισόδημα και στα άλλα δικαιώματά μας.
  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 2017.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων σε όλους τους χώρους. Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
  • Ανθυγιεινό επίδομα για όλους όσους εργάζονται σε ανθυγιεινό περιβάλλον.
  • Να σταματήσει τώρα η συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο!


Μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Η μαζική συμμετοχή στις εκλογές, να είναι η δική μας απάντηση σε όσους θέλουν να κάνουν τα σωματεία μας «διαδικτυακές πύλες» εργαλείο των κυβερνήσεων.